Ennek eldöntéséhez jó kiindulási alap lehet, ha tisztában vagyunk a következőkkel:
- hány vendéget hívunk az esküvőre?
- mindenkit megakarunk-e kínáli az esküvői tortából?
- egy nagy vagy több kisebb tortát szeretnénk?
Mivel az esküvői tortából átalában sok vendéget szeretnénk megkínálni, elég nagynak kellene lennie. Ennek a kritériumnak leginkább az emeletes torták felelnek meg, de meglephetjük a násznépet egy hatlmas téglalap alakú tortával is.
Ha túl vagyunk az emeletes kontra egy szintes torta dilemmán, ki kell választanunk a menyasszonyi torta formáját. Ez lehet kerek, szív alakú vagy szögletes, esetleg kombinálhatjuk a formákat különböző szintekben.
Esküvői tortáknál nem ritka, hogy 4-5 szintes tortacsodák kerülnek az ünnepi asztalra.
Magas tortáknál itt már gondolnunk kell arra, hogy milyen tartó vagy merevítő elemek fogják egyben tartani a desszertet. Tortaoszlopok segítségével könnyedén és látványosan választhatjuk el egymástól a különböző elemeket. Léteznek speciális, szintenként csúsztatott tortaállványok, amik nagyban hozzájárulnak a torta alkalmi megjelenéséhez.
Jó ötlet lehet a nagy torta mellé sok kis esküvői muffint is készíteni, amik megjelenésükben harmonizálnak a nagy testvérükkel. ez nem nagy csak látványos de praktikus megoldás is, mert az ifjú feleségnek nem kell annyit bajlódnia a torta felszeletelésével és a gyerekek egyszerűen imádni fogják.
Ha eldöntöttétek a torta méretét, formáját akkor következhet az íz6 kiválasztása. Milyen szempontokat vegyünk figyelembe az esküvői torta ízének kiválasztásában?
- az ifjú párnak mi a kedvence?
- valamelyikőjüknek nincs-e valamilyen érzékenysége hozzávalóval szemben ( tej, tojás, liszt, cukor, esetleg egyéb táplálék allergia)?
- mikor lesz az esküvő? A nyári esküvőknél nem javasolt az állati tejszín és a nyers tojás használata, mert nagy melegben a fél násznép a kórházban köthet ki.
Emeletes tortáknál érdemes szintenként eltérő ízt választani. Lehet egy-két különlegesebb ízt belecsempészni pl.: mozart, somlói vagy trüffel az emeletes tortába, de legalább egy, lehetőleg a legnagyobb átmérőjű szintet érdemes egy hagyományosan népszerű ízűre pl.: csokoládé, puncs, gesztenye ízűre készíteni.
Ha az íz kiválasztásán is túl vagyunk, következhet a külső megtervezése.
Fontos, hogy az esküvői torta stílusa és külseje igazodjon a dekorációhoz. Visszaköszönhetnek benne a helyszín díszítésnél használt színek. Ez általában egy halványabb fehér esetleg ekrü szín és egy élénkebb, karakteresebb szín, mint pl.: a bordó, a rózsaszín vagy a zöld.
Az esküvői tortát leggyakrabban virággal díszítik. Az apró marcipán virágoktól az igazira megszólalásig hasonló cukorvirágokon át a vágott virágokig bármilyen virág megjelenhet az esküvői tortán.
A Facebook adatlapodon később is megtalálod ezt az oldalt, ha a Megosztás gombra kattintasz.
Sütemények, torták, fagylaltok
Sütemények, torták, fagylaltok
Sütemények, torták, fagylaltok
Sütemények, torták, fagylaltok
Sütemények, torták, fagylaltok
Sütemények, torták, fagylaltok
Sütemények, torták, fagylaltok
Sütemények, torták, fagylaltok
Sütemények, torták, fagylaltok